0172 - 58 30 50 Contact Offerte Voorbeelden

'Ik heb geen dag spijt gehad'

Jan Hut switchte van loopbaan: van leraar naar hovenier

Het is een grote stap om iets heel anders te gaan doen om de kost te verdienen. Je moet het maar durven: van achter je bureau vandaan en met je handen gaan werken. Jan Hut heeft nog geen moment spijt gehad. Hij was docent in het speciaal onderwijs, maar verlangde naar buiten werken en een stressvrij leven. Nu werkt hij als hovenier bij M. van der Spek.

“Ik stond voor de klas en keek uit het raam hoe een man met een bosmaaier het riet aan het maaien was. Dat leek mij zo fantastisch. Niets meer om handen hebben op dat moment dan dat riet weg te maaien. Een paar jaar later stond ik daar zelf en ik vond het geweldig.” Jan heeft bewust die stap gezet. “Ik heb het werken als hovenier altijd als hobby erbij gedaan. Ik hielp ook anderen veel. Hoewel ik nooit een groenopleiding heb gevolgd, maakte ik mij de kennis makkelijk eigen. Ik ben nieuwsgierig en wil graag alles weten en leren. Ik won bijvoorbeeld advies bij anderen in.” Zo leerde hij funderingen leggen, bomen snoeien en zorgen voor de juiste afloop van water in een tuin. “Ik werd steeds handiger.”

‘Niet meer 8 uur per dag op een stoel zitten’

Jan Hut heeft met autistische kinderen gewerkt. Het is zwaar, maar dankbaar werk. “Toch kriebelde het om buiten bezig te zijn. En meer zelfstandig te kunnen werken.” Als leraar heb je te maken met instanties, ouders en papierwerk. Dit maakt het beroep extra zwaar en stressvol. “Ik wil in bomen klimmen en met kettingzagen aan de gang en niet meer acht uur per dag op een stoel zitten. En door met je lijf bezig te zijn, wordt spanning en adrenaline beter afgevoerd. Je houdt eventuele stress niet vast. Dat is zo fijn aan buiten bezig zijn. Ook de afwisseling van omgeving werkt prettig: je uitzicht verandert iedere keer.” Niets aan het werk als hovenier is hem tegen gevallen. “Ik heb het heel erg naar mijn zin. Het is een praktisch beroep in een mannenwereld. Het moet wel bij je passen. Zelf ben ik door sporten altijd fit geweest, dus ik had geen problemen met de overgang naar zulk fysiek werk.”

Collega’s begeleiden

Hij heeft niet helemaal afscheid genomen van zijn vorige werk. “Ik begeleid vaak tijdens het werk collega’s.” Bij M. van der Spek werken verschillende mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die het bedrijf wil laten floreren. Door goede begeleiding, passend werk en gedreven hoveniers zoals Jan Hut die ze onder hun hoede nemen, komen ook deze mensen helemaal tot hun recht. Zij voelen zich gezien en gewaardeerd. Een maatschappelijke rol die M. van der Spek graag invult.

Wilt u ook een carrièreswitch maken naar hovenier?

Bent u geïnspireerd geraakt door dit artikel en wilt u meer weten? Lees dan hier meer informatie over de switch maken naar hovenier

Stel uw vraag aan M. van der Spek GROEP

Soort aanvraag *
Aanhef *

Direct contact

M. van der Spek in Benthuizen

U bent altijd welkom voor een persoonlijke kennismaking in onze showroom en -tuin in Benthuizen. Wij kunnen u natuurlijk ook bezoeken op locatie.

0172 - 58 30 50 maak een afspraak

Wij staan garant voor ons werk:

Allround vakmanschap in de buitenruimte.
0172 - 58 30 50 contact