0172 - 58 30 50 Contact Offerte Voorbeelden

Tuintips voor de herfst

Jouw tuin herfstklaar maken

De herfst staat weer voor de deur. Tijd om de tuin klaar te maken voor het najaar! Er is genoeg te doen voordat we knus binnen gaan zitten. De blaadjes vallen van de bomen, het laatste onkruid staat nog in de tuinen en ook de vijver vraagt om een onderhoudsbeurt. Wij geven je de nodige onderhoudstips waar je in de lente voor beloond wordt!

Plant vaste planten, heesters en bomen in het najaar

De herfst is het beste seizoen om vaste planten, heesters en bomen te planten. De grond is dan nog warm zodat de planten voor de winter nog aanslaan en de planten in het voorjaar sneller tot hun recht komen. Ook valt er in het najaar vaak voldoende regen. Net geplante planten hebben meer water nodig. Vaste planten mag je in het najaar niet terugsnoeien. Daar kunnen ze niet tegen. De kans op bevriezing in de winter neemt toe. Snoei ze pas in het voorjaar.

Lang niet alle planten staan stil in de winterperiode. Denk aan de herfstasters, herfstanemonen, leliegras, ijzerhard of verschillende soorten siergrassen zoals Pennisetum, Miscanthus, Molinia of Carex. Zij vormen een bloeirijke omgeving in de herfstperiode. Het mooie van het laten staan van vaste planten in de winter is het winter silhouet. Als deze bevriezen, is het beeld nog mooier met een laagje rijp of sneeuw.

Tips bij het planten

  • Zorg ervoor dat je de plant op een goede plek zet. Veroorzaakt hij schaduw voor een andere plant die daardoor minder goed groeit? Kies dan voor een ander plekje.
  • Kijk goed naar de mooie kant van een plant en plaats deze dan zo dat je hierop uitkijkt. Bij bomen is dit ook erg belangrijk.
  • Als je een boom vastzet met een paal, zorg dan dat de paal minimaal 1/3 in de grond staat.
  • Een boom of heester met blad vraagt meer water dan één zonder blad, let op droogte.
  • Wanneer je een haag plant, zorg dan dat de haag niet te dicht op het terras of pad staat.

Verplanten en onderhouden van heesters, rozen en bomen

Verplant heesters, rozen en bomen wanneer het blad van de takken is gevallen. Bij rozen die al in de tuin staan, is het van belang dat je in dit seizoen dode, zieke of beschadigde takken en scheuten zo dicht mogelijk bij de grond afsnoeit. Probeer het snoeien in de herfst zoveel mogelijk te beperken. De kans is groter dat de rozen invriezen in de winter. De jonge scheuten lopen dan schade op.

Bescherming van vaste planten

De vaste planten worden in principe in de wintertijd beschermd met afgestorven plantenrest die op de grond zijn blijven liggen. Het ziet er niet fraai uit, maar het biedt wel de beste natuurlijke bescherming. Ruim de plantenresten alleen op wanneer ze groeiende planten in de weg zitten.

Geef gevoelige planten extra bescherming bij vorst. Dek de planten niet af met stro of droog blad. Dit zorgt namelijk voor verstikking bij de groeipunten wanneer we een zachte winter krijgen. Ook veroorzaakt het schimmel onder het dek. Wanneer er vorst wordt verwacht, dek dan alleen de vorstgevoelige planten tijdelijk af met tuinvlies. Haal het ook weer weg wanneer de vorst voorbij is.

Onderhoud van hortensia’s

Verwijder in oktober de bloemen uit de hortensia’s. Knip alleen de uitgebloeide bol, tot het einde van de bloemsteel. Mocht het gaan sneeuwen, bestaat het gevaar dat de jongste takken doorhangen. Dit geeft kans op beschadigingen, let daar extra op. De plant zelf snoei je pas weer terug in het voorjaar.

Bemesten planten

Laat de planten afgerijpt de winter ingaan. Geef dus geen stikstofrijk mest meer, maar mest met veel kalium. Dit bevordert de wortelgroei en niet de bladergroei. Ook versterkt het de waterhuishouding in de planten. Je hebt hiervoor speciale najaar meststof.

Nieuwe bloembollen planten

Maak je tuin niet alleen klaar voor de winterperiode, maar bereid je ook alvast voor op de lente. In de maanden september, oktober en november plant je nieuwe bloembollen die in het voorjaar tot bloei komen. Denk aan tulpen, narcissen, sneeuwklokjes, irissen en hyacinten. Meer weten over welke bloembollen je nu plant en hoe je dit doet? Lees het hier.

Bedek kale plekken in het gazon

Na de warme zomermaanden, kan het gazon nu wel wat extra aandacht gebruiken. Zijn er kale plekken ontstaan? Pak dit dan nu aan. Zaai nieuw gras op de kale plekken. Maak de bodem los met een hark. Zaai de plekken in met gazonzaad en bedek de plekken met (gezeeft) compost. Gewoon compost is te scherp en verbrandt het zaad. Doe dit alles enkele dagen nadat het complete gazon is bemest. Geef de nieuw ingezaaide plekjes regelmatig wat water. In de lente staat alles er weer mooi groen bij!

Onkruid wieden

Vergeet ook niet het onkruid in de tuin nog één keer te wieden voordat de winter begint. Onkruid blijft altijd staan en groeit zelfs in het najaar gestaag door. Wanneer je het onkruid nu goed weghaalt, profiteer je hier extra van wanneer de lente begint.

Ruim gevallen bladeren op

Vallende bladeren horen bij de herfstperiode. Zorg dat de bladeren netjes opgeruimd worden wanneer ze in je tuin belanden. Wanneer de bladeren op het gazon blijven liggen, zorgt dit voor kale plekken in het gras. Verwijder ook de bladeren die in de vijver vallen. De rottende bladeren zijn schadelijk voor de vissen en planten in de vijver. Op de verharding en terrassen is het opruimen van de bladeren vooral belangrijk voor het uitglijden bij nat weer.

Maak de vijver schoon

Ook de vijver verdient de nodige aandacht. Het weghalen van de gevallen bladeren is voorlopig een dagelijkse klus tot midden oktober. Hiermee voorkom je ook dat de bodem van de vijver gaat rotten. Controleer ook extra de waterwaarden en verwijder afgestorven plantjes. Laat na midden oktober de waterdieren met rust, dat hebben ze nodig. Een tip is om een fijnmazig net te spannen over de vijver waardoor de bladeren niet in de vijver vallen maar op het net.

Wij helpen je graag een handje

Zoals je leest, is er genoeg te doen deze periode! Kom je er zelf niet uit of heb je extra hulp nodig? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Stel jouw vraag aan M. van der Spek GROEP

Soort aanvraag *
Aanhef *

Direct contact

M. van der Spek in Benthuizen

Je bent altijd welkom voor een persoonlijke kennismaking in onze showroom en -tuin in Benthuizen. Wij kunnen je natuurlijk ook bezoeken op locatie.

0172 - 58 30 50 maak een afspraak

Bestel jouw BOOM Stijl product in de webshop!

Ontdek onze BOOM Stijl collectie; handgemaakte producten van resthout. Bekijk de mooiste en meest unieke insectenhotels, meubels en meer!

Ontdek de collectie

Wij staan garant voor ons werk:

Allround vakmanschap in de buitenruimte.
0172 - 58 30 50 contact