0172 - 58 30 50 Contact Offerte Voorbeelden

Plantonderhoud in de maand oktober

Vroeger werd oktober ook wel dé planttijd genoemd. Het is een gunstige tijd om bomen en heesters te (ver)planten.

Plant nu de tweejarige planten

Tweejarige planten vormen in het eerste jaar bladrozet. Hiermee overwinteren de planten, waarna ze in het tweede jaar bloeien. Voorbeelden hiervan zijn vergeet-mij-nietjes, muurbloemen en Bellis perennis. Zaai deze tweejarigen vanaf mei tot en met juli. Lukt dit niet? Kweek ze dan op in een pot en plant ze daarna over in de border

(Ver)planten van bomen en heesters

Zodra de bomen en heesters hun blad hebben laten vallen, kun je ze planten of verplanten. Dit is het ideale moment omdat de planten nu hun rustperiode ingaan. Ook zelfhechtende klimmers, zoals de klimop, kun je nu prima (ver)planten.

Groenblijvende planten daarentegen, kun je (ver)planten tot van eind augustus tot begin oktober of in de maanden maart en april. Deze planten moeten goed de tijd krijgen om hun wortels te ontwikkelen. Is het begin oktober geweest? Wacht dan tot de maand maart om te (ver)planten.  

Verzorgen van de vaste planten

Verwijder deze maand de plantsteunen en berg ze schoon en droog op. Afstervende vaste planten kunnen een beschermlaag vormen voor de wortels die eronder liggen. Ook leeft er nog van alles in en onder deze planten. Laat deze afstervende planten dus gerust staan. Let wel op dat de planten geen andere planten verstikken, dit is vooral belangrijk bij groenblijvende planten.

Zorg voor extra bescherming

De gevoelige planten hebben in de winter extra bescherming nodig. Afdekken met blad of stro zorgt al snel voor verstikking of schimmel. Het is daarom beter om bij vorst de planten tijdelijk af te dekken met tuinvlies omdat het in ons land nooit lang aan één stuk door vriest. Let wel op dat dit vlies ventileert anders verstikt het blad. De beste bescherming is de natuur zelf; afgestorven plantenresten. Dit luchtige geheel zorgt voor bescherming van de wind, maar geeft genoeg ruimte voor planten om te blijven ademen. Het ziet er niet altijd even netjes uit, maar het is wel de meest natuurlijke een beste oplossing!

Bemesten van de planten

In de herfst bemest je voor de laatste keer het gazon, de borders en hagen. Gebruik in het najaar geen stikstofrijk mest, maar mest met veel kalium (najaarsbemesting). Dit zorgt voor een sterke waterhuishouding en bevordert de wortelgroei.

Najaar meststof is speciaal afgestemd op het gebruik in het najaar. Het bevat een extra hoog kaliumgehalte om het gazon, border en hagen af te harden en te beschermen tegen vorst en andere weersomstandigheden. Zo heeft de beplanting in de border voeding en blijft het gazon diepgroen, sterk en dicht. Door dichte zoden krijgt mos geen ook geen kans zich te ontwikkelen. Meer weten over bemesten? Je leest het hier!

Stel jouw vraag aan M. van der Spek GROEP

Soort aanvraag *
Aanhef *

Direct contact

M. van der Spek in Benthuizen

Je bent altijd welkom voor een persoonlijke kennismaking in onze showroom en -tuin in Benthuizen. Wij kunnen je natuurlijk ook bezoeken op locatie.

0172 - 58 30 50 maak een afspraak

Tot en met 9 februari gesloten voor particuliere klanten

• Het kantoor en de showtuin zijn gesloten voor particulieren t/m 9 februari 2021.
• Je kan als particulier niet langskomen om bijv. tegels uit te zoeken of producten te kopen.
• Weet je precies wat je nodig hebt? Geef je bestelling telefonisch door of kijk in de Boomstijl webshop.
• Producten kunnen opgehaald of verzonden worden.

Wij zijn open voor onze zakelijke klanten

• Wij zijn open voor onze zakelijke klanten zoals andere hoveniers en aannemers.
• De grondbank blijft open. Groenafval kan worden gebracht en grond kan worden opgehaald.
• Probeer zo veel mogelijk zelf in te laden om contactmomenten te voorkomen.

Bestel direct

Wij staan garant voor ons werk:

Allround vakmanschap in de buitenruimte.
0172 - 58 30 50 contact