0172 - 58 30 50 Contact Offerte Voorbeelden

Bemest de grond met organisch mest

Wanneer de grond voeding nodig heeft, maken we vaak gebruik van mest. Kunstmest is inmiddels uit de gratie geraakt; het is namelijk schadelijk voor ons milieu. Ook spoelen de reststoffen uit naar het grondwater. Maak daarom kennis met organisch mest!

Het verschil tussen kunstmest en organisch mest

Kunstmest werkt sneller dan organisch mest. Dit heeft alles te maken met stikstof; hoe meer stikstof in het mest, hoe sneller de planten groeien. Met kunstmest zie je na 7 tot 10 dagen al verschil in de groei van planten. Bij organisch mest duurt dit twee tot drie weken. Organische meststoffen zijn namelijk opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen. Deze zijn gewonnen uit dierlijk of plantaardig materiaal. Deze vorm van mest is niet alleen milieuvriendelijker, maar het duurt dus ook langer voordat de voedingselementen uit deze meststoffen de plant bereiken. Er zijn namelijk vectoren nodig in de vorm van micro-organismen die de meststoffen omzetten in voor de plant opneembare deeltjes. Het bodemleven wordt grondig geactiveerd en de bodemstructuur verbetert enorm.

Organisch mest heeft dus een veel langere werking. Kunstmest is na drie weken al uitgewerkt. Hierna moet je opnieuw strooien. Organisch mest werkt een lange tijd. Dit strooi je maar twee tot drie keer per jaar. Met dit natuurlijke mest zorg je voor een constante voeding in de bodem op de langere termijn.

Wanneer en waarmee het gazon bemesten?

Gras neemt voortdurend voedingsstoffen uit de bodem tot zich. Vooral in het najaar en in de winter; wanneer het gazon het meest lijdt onder de strengere weersomstandigheden. Zorg daarom dat je het gazon minimaal 3 keer per jaar voorziet van mest; in het voorjaar, de zomer en in het najaar. Let op: voordat je in het voorjaar, liefste al in maart, begint met mesten, breng je eerst kalk aan. Hiermee ontzuur je de bodem, waardoor de graswortels de voedingsstoffen beter opnemen en het gras er mooi strak bij ligt. Met een pH-meter meet je gemakkelijk de pH-waarde van de bodem. Daarna kun je gericht kalk strooien.

In juni/ juli strooi je voor de tweede keer. Maak hier opnieuw gebruik van organisch mest om een constante groei te bevorderen. En in het najaar, rond september/ oktober, strooi je voor de laatste keer in het jaar. Gebruik hiervoor speciaal mest wat geschikt is voor de wintermaanden. Deze meststof zorgt ervoor dat het gras afhardt en bestand is tegen de winterkou. Het ijzer en magnesium in de stof geven het gazon een blijvende, groene kleur.

Organisch mest voor borders en hagen

Ook borders en hagen zijn gebaat bij goed mest voor een vlotte groei en zodat het een gesloten geheel vormt. Het mest voedt niet alleen de plant, maar het verbetert ook direct de grond. Wanneer jouw haag naast een bloeiende border of gazon staat dat bemest wordt, kunnen de wortels van de haag daarin dringen om meststof te ‘stelen’. Een extra reden dus om je haag te bemesten.

Wanneer bemesten van potplanten, borders, rozen en struiken?

De éénjarige planten, potplanten en kuipplanten bemest je vanaf de maand april. Gebruik hiervoor mest dat speciaal geschikt is voor bakken en potten. De borderplanten mogen al in het begin van het voorjaar worden bemest. In de lente is het tijd om de rozen te bemesten. De hagen, struiken en bomen kunnen ook in de lente worden bemest. Ook de moestuin is in de lente aan de beurt. Strooi het mest een paar dagen voordat je gaat zaaien of planten.

Voor al het bovenstaande geldt dat ze opnieuw in de zomer- en herfstperiode bemest mogen worden, net zoals het gazon.

Stel jouw vraag aan M. van der Spek GROEP

Soort aanvraag *
Aanhef *

Direct contact

M. van der Spek in Benthuizen

Je bent altijd welkom voor een persoonlijke kennismaking in onze showroom en -tuin in Benthuizen. Wij kunnen je natuurlijk ook bezoeken op locatie.

0172 - 58 30 50 maak een afspraak

Bestel jouw BOOM Stijl product in de webshop!

Ontdek onze BOOM Stijl collectie; handgemaakte producten van resthout. Bekijk de mooiste en meest unieke insectenhotels, meubels en meer!

Ontdek de collectie

Wij staan garant voor ons werk:

Allround vakmanschap in de buitenruimte.
0172 - 58 30 50 contact