0172 - 58 30 50 Contact Offerte Projecten 

Zo maak je je buitenruimte duurzaam en watervriendelijk

Tips voor waterbeheer

Met extreme regenbuien en langdurige droogte op komst, wordt slim omgaan met water steeds belangrijker. Goed waterbeheer kan schade beperken, de biodiversiteit versterken en een positieve bijdrage leveren aan duurzaamheid, of je nu een tuin, park, schoolplein of bedrijfsterrein beheert. Ontdek onze tips om jouw buitenruimte watervriendelijker te maken!

Kies voor waterdoorlatende materialen

Het gebruik van waterdoorlatende bestratingsmaterialen is één van de eenvoudigste manieren om water efficiënt te beheren. In plaats van dat regenwater op oppervlakken blijft staan en snel naar het riool stroomt, kan het door waterdoorlatende bestrating in de bodem zakken. Dit vermindert overbelasting van het riool en draagt bij aan het aanvullen van het grondwater. Zo kun je kiezen voor grasbetonstenen op parkeerplaatsen, zoals wij realiseerden bij de terreininrichting van Meermagazijn. Of overweeg het gebruik van grindpaden voor wandel- en fietspaden. Ook het gebruik van rubberen tegels kunnen worden ingezet om water goed door te laten lopen.

Infiltratievoorzieningen: Wadi’s en regenwaterbuffers

Infiltratievoorzieningen, zoals wadi’s (Water Afvoer Drainage en Infiltratie), regenwaterbuffers en infiltratiekratten zijn effectieve oplossingen om regenwater op te vangen en in de bodem te laten infiltreren. Ze helpen niet alleen om overstromingen te voorkomen, maar houden ook water langer vast, wat nuttig is tijdens droge periodes. 

Een voorbeeld hiervan is de klimaatwadi met Rockflow elementen die wij aanlegden in Zoeterwoude. Rockflow is een efficiënte manier voor het opvangen, vasthouden en loslaten van regenwater. Rockflow is gemaakt van steenwol. Door het Rockflow element onder bestrating of beplanting aan te brengen en de kolken hierop aan te sluiten, wordt het water binnen no time opgevangen. Het idee van een wadi is (meestal) dat er een strook groen wordt geplaatst die dienst als wateropvang. Bijvoorbeeld tussen twee bebouwde gebieden in. Maar ook een wadi langs de rand van het terrein, of op een parkeerplaats zorgen voor infiltratie van regenwater.

Natuurlijke beplanting en groene buffers

Planten zijn natuurlijke watermanagers! Door te kiezen voor planten en bomen die goed bestand zijn tegen wisselende waterniveaus, kan een buitenomgeving beter inspelen op zowel natte als droge periodes. Bovendien dragen groene buffers bij aan de biodiversiteit en hebben ze vaak ook een verkoelend effect. Denk bijvoorbeeld aan het aanplanten van inheemse bomen struiken op verschillende plekken, of creëer een groene speelplaats met gras, struiken en kleine bomen die water goed kunnen vasthouden. En op plekken met natte delen kunnen riet en moerasplanten geplaatst worden die het water goed opnemen.

Slimme irrigatiesystemen en bewateringstechnieken

Een efficiënte manier om water te besparen is door bewateringssystemen te gebruiken die aangepast zijn aan de specifieke behoeften van de beplanting. Met een slim irrigatiesysteem bespaar je water en voorkom je verspilling. Bodemsensoren meten de vochtigheid en zorgen ervoor dat er alleen wordt bewaterd als dat echt nodig is. Zo geef je planten precies wat ze nodig hebben, zonder overbodig gebruik van drinkwater.”

Opvang en hergebruik van regenwater

Het opslaan van regenwater voor hergebruik is een andere effectieve manier van waterbesparing. Regenwater kan gebruikt worden voor bewatering, schoonmaak en zelfs voor sanitaire toepassingen zoals toiletspoeling. Regenwateropvang is dus niet alleen een manier om water te besparen, maar ook om kosten voor drinkwaterverbruik te verminderen. Één van de meest populaire manieren om regenwater op te vangen is het gebruik van een regenton. Op elke buitenruimtes toe te passen; van je eigen tuin tot bedrijfsterreinen of schoolpleinen. De regentonnen slaan het regenwater op, en zo kun jij er weer gebruik van maken tijdens het watergeven van bloemen en planten.

Door waterdoorlatende materialen, infiltratieoplossingen en slimme technologieën te combineren, kunnen bedrijfsterreinen, schoolpleinen en parken beter tegen zowel extreme regenval als droogte. Zo draag je bij aan een duurzame en watervriendelijke buitenruimte!

Wij helpen je graag een handje

Weet je niet welke keuze jij het beste kunt maken voor jouw omgeving, en wil je advies? Neem gerust contact met ons op! We kijken samen naar de mogelijkheden en adviseren graag over duurzame oplossingen!

Offerte aanvragen
Stel eerst je vraag

Stel jouw vraag aan M. van der Spek GROEP

Soort aanvraag *
Aanhef *

Direct contact

M. van der Spek in Benthuizen

Je bent op afspraak welkom voor een persoonlijke kennismaking in onze showroom en -tuin in Benthuizen. Wij kunnen je natuurlijk ook bezoeken op locatie.

0172 - 58 30 50 maak een afspraak

Wij staan garant voor ons werk:

Natuurlijk doen!
0172 - 58 30 50 contact