0172 - 58 30 50 Contact Offerte Voorbeelden

Frank vertelt over zijn werk als hovenier

Maak kennis met Frank, één van onze hardwerkende hoveniers. Frank werkt bijna 4 jaar bij Van der Spek. “Eerst was ik een meubelmaker maar dat werk vond ik niet meer leuk. Toen heb ik bij Van der Spek gesolliciteerd. Ik kende het bedrijf omdat ik in de buurt woon. Na een leuk gesprek, boden ze mij een baan in de aanleg. Hier heb ik een paar jaar meegelopen. Daarna ben ik overgegaan naar het onderhoud. Ik doe nu het onderhoud van particulieren tuinen. Mijn werkzaamheden bestaan uit snoeien, onkruid weghalen, het gras onderhouden, bemesten, opruimen en het beplanten van de tuin.

“Het mooiste aan mijn werk is de afwisseling”

Ik kom op veel verschillende plekken en zie veel verschillende tuinen en tuinstijlen. Ik kom bijvoorbeeld bij veel grote tuinen die wel eens per één a twee weken onderhoud nodig hebben, maar ik zie ook veel compactere tuinen. Grote tuinen hebben meestal veel afwisseling in de beplanting en grotere borders, daar kun je dus verschillende werkzaamheden uitvoeren. De compacte tuinen zijn leuk omdat je dan op één dag bij verschillende klanten komt en dat zorgt weer voor afwisseling. 

Ik vind afwisseling in het werk erg belangrijk omdat je anders net een robot bent die de hele tijd hetzelfde doet. Het werk lijkt voor veel mensen hetzelfde “je bent toch de hele dag aan het schoffelen?” Dat is dus niet zo! Elke tuin heeft andere planten en dat vraagt ook om ander onderhoud. Je zou denken dat het snoeien van een haag overal hetzelfde is, maar ook dat is in elke tuin anders.

Daarnaast vind ik ook het samenwerken met de collega’s fijn. Als je langer met elkaar werkt, vul je elkaar aan en dat is goed voor het werk. Maar het is ook leuk om nieuwe collega’s in te werken zodat ik mijn kennis kan overdragen.

Het mooiste moment van de dag vind ik het einde van de dag. Niet omdat ik dan naar huis mag, maar juist omdat je ziet wat je die dag hebt gedaan. Dan loop ik een ronde door de tuin om alles te controleren en te zien wat ik die dag gedaan heb. Je ziet gelijk het resultaat van je werk: de tuin staat er mooi bij en is netjes. De borders zijn opgeruimd en er is gesnoeid. Al moet ik zeggen dat het eigenlijk nooit helemaal af is, er is altijd nog wel iets te doen en na een paar weken staat er weer genoeg onkruid ,maar voor dat moment is het even ‘af’.

“Het is belangrijk dat ik van tevoren goed weet wat de wens van de klant is. Op die manier blijft de klant blij en tevreden.”

Mijn trots zijn de tuinen waar ik wekelijks kom. Deze worden constant onderhouden en liggen er altijd netjes bij. Je weet precies wat er in de tuin gebeurt en bent van alles op de hoogte. Omdat ik er elke week kom, kan ik elk probleem meteen aanpakken. Stel dat er luizen zijn, dan ben je er op tijd bij. Zo zorg je ervoor dat het werk ook plezierig blijft, je hoeft niet na een paar weken een enorme rommel op te ruimen. Het is fijn om te weten dat de tuin er zo netjes uitziet door mijn werk.

“De vrijheid die je krijgt, ruimte voor creativiteit en zorgzaamheid maken Van der Spek voor mij een goede werkgever.”

Van der Spek onderscheidt zich vooral doordat het van alles doet en niets te gek is. Er zijn allerlei werkzaamheden. Laatst stond ik bijvoorbeeld nog een kasje te bouwen. Dit hoort officieel niet in het takenpakket van een hovenier onderhoud thuis ,maar ik krijg wel de kans om dit te doen en dat vind ik leuk. Eigenlijk doe je de “niet dagelijkse dingen” tussen je werkzaamheden door. Ik heb bijvoorbeeld ook wel eens een plafond staan witten van een tuinhuis en dat is leuk om zo nu en dan te doen. Het zorgt voor afwisseling.

Je krijgt ook veel vrijheid bij Van der Spek. Als ik beplanting voor een tuin haal, krijg ik bijvoorbeeld geen lijstje mee met wat ik moet halen. Ik mag zelf kiezen wat bij de tuin past en zo is er veel meer ruimte voor eigen inbreng en creativiteit.

Bij Van der Spek kan je veel kanten op. Als je andere werkzaamheden wenst dan is dat mogelijk. Wil je doorgroeien? Dan kan dat ook. Ze proberen mee te denken met wat je in de toekomst wilt doen zodat je werk plezierig blijft. En dat is super belangrijk! Ik begon in de aanleg maar had na een jaar door dat ik dat niet meer uitdagend vond. Toen mocht ik door naar het onderhoud en werkte ik samen met mijn collega Pascal. Na een jaar ging Pascal vanuit het veld naar kantoor. Ik heb toen zijn klanten overgenomen. Dat was een grote en uitdagende stap. Want in plaats van meelopen met Pascal, kwamen nieuwe medewerkers met mij meelopen. Ik kreeg meer verantwoordelijkheid.

Daarnaast is het ook een zorgzame werkgever. Met Pasen kregen we bijvoorbeeld een pakketje met broodjes en lekkernijen en de kerstpakketten zijn ook altijd erg leuk en niet standaard. Dat is wel bijzonder voor een bedrijf met zoveel medewerkers. Ze doen erg hun best om persoonlijke aandacht te geven en dat zijn mooie gebaren vanuit een werkgever.

Mijn reden om als lezer ook hovenier te worden? Het is een erg mooi beroep. Ik wil meteen het stereotype van de hovenier wegnemen: je staat niet de hele dag blaadjes op te ruimen, het is veel rijker werk. Je bent de hele dag in de natuur en je bent met iets ‘levends’ bezig.  

“Een échte hovenier herken je aan zijn doorzettingsvermogen; in weer en wind gaan wij door met ons werk, omdat het onze passie is!”

Als je hovenier wilt worden heb je niet per se voorkennis nodig. Ik heb alles in de praktijk geleerd. Maar als je graag wat voorbereiding wilt hebben, leer dan hoe je moet snoeien en waarom je moet snoeien. Dat is handig om te weten. Je hoeft geen hele boeken uit je hoofd te leren maar een beetje theorie is wel handig.”

Kom jij ons team versterken?

Ben jij enthousiast geworden over het werk als hovenier? Kijk dan eens op onze vacature pagina of neem contact met ons op! Want sterke krachten kunnen wij altijd gebruiken!

Bekijk onze vacatures

Stel jouw vraag aan M. van der Spek GROEP

Soort aanvraag *
Aanhef *

Direct contact

M. van der Spek in Benthuizen

Je bent altijd welkom voor een persoonlijke kennismaking in onze showroom en -tuin in Benthuizen. Wij kunnen je natuurlijk ook bezoeken op locatie.

0172 - 58 30 50 maak een afspraak

Voorzorgsmaatregelen corona

M. van der Spek GROEP hanteert voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus.

Meer informatie

Wij staan garant voor ons werk:

Allround vakmanschap in de buitenruimte.
0172 - 58 30 50 contact