0172 - 58 30 50 Contact Offerte Voorbeelden

Je tuin vergroenen? Vraag nu je subsidie aan!

Woon je in de gemeente Alphen aan den Rijn? Dan krijg je vanaf deze maand subsidie wanneer jij je tuin vergroent. De gemeente vergoedt 50% van de totale kosten met een maximum van totaal € 2.000 per woning. Dit geldt voor verschillende vergroeningsprojecten. Je kunt verschillende projecten uitvoeren tot je het maximum hebt bereikt. Wij hebben ze kort voor je opgesomd:

1. Vergroen je dak

Vergroen je dak door er bijvoorbeeld een sedumdak van de maken. Op een sedumdak groeien vetplantjes. Deze plantjes zijn ideaal voor ons Nederlandse klimaat. Vetplanten hebben geen dikke bodem nodig, waardoor het weinig gewicht met zich meebrengt. Kies uit wel meer dan 250 soorten vetplantjes! En wist je dat sedumdaken op zowel platte als schuine daken aangelegd kunnen worden? Let wel op de ligging van het dak. Denk hierbij aan de hoeveelheid zon en schaduw maar ook aan de eigenschappen van de plant. De voordelen van een sedumdak zijn er volop! Naast dat het er heel gezellig uitziet, zorgt het ook voor extra isolatie. In de zomer zorgt het dak voor extra verkoeling en in de winter houdt het warmte vast. Daarnaast absorbeert het dak ook omgevingsgeluiden; zo heb je minder last van regen en hagel. En als laatste; het dak heeft weinig onderhoud nodig, omdat vetplantjes heel goed voor zichzelf zorgen.

2. Vervang tegels in de tuin voor beplanting of water passerende verharding

Heb je veel tegels in de tuin? Onthard het dan! Op deze manier zorg je ervoor dat het regenwater makkelijker wegloopt in de tuin. Het ontharden van de tuin kan op verschillende manieren. Allereerst kun je tegels vervangen voor beplanting. Ook kun je kiezen voor een stuk gras. Past dit minder bij jullie tuin? Kies dan voor alternatieve water passerende verhardingen, zoals klinkers met open voegen. Deze klinkers hebben noppen aan de zijkant zodat de stenen altijd op afstand blijven en een open voeg houden. Door de ruimte tussen de klinkers loopt het regenwater loopt het regenwater via die manier gedeeltelijk weg. Op deze manier verminder je dus ook de wateroverlast op straat en in de tuin. Benieuwd naar nog meer mogelijkheden om het water op een gunstige manier weg te laten lopen? Wij adviseren je graag!

3. Infiltreer regenwater in de bodem

Voorkom dat regenwater in het riool terecht komt. Rioolwaterzuiveringsinstallaties raken namelijk vol bij veel neerslag en lozen minder goed behandeld afvalwater. Het gaat hier over het fenomeen overstorten. Dit is de grootste bron van watervervuiling in Nederland. Ook zijn de oudere rioolstelsels niet groot genoeg om hele nieuwe wijken op aan te sluiten. Om het riool hierin te ontlasten, proberen we tegenwoordig de afvoer van hemelwater zoveel mogelijk af te koppelen van het rioolstelsel. Ook jij kunt hier een steentje aan bijdragen in de tuin! Denk aan de aanleg van een ondergrondse waterbuffering en/of WADI. Een WADI is een greppel of sloot met grind en zand gevuld. Deze greppel kan water zowel vasthouden als infiltreren. Ook kun je kiezen voor rainblocks. Dit systeem vangt regenwater op en houdt het tijdelijk vast om later alsnog te kunnen gebruiken. Ook kan een Rainblock het regenwater laten infiltreren in de bodem.

4. Vang regenwater op

Naast het weg laten lopen van het regenwater, kun je het ook opvangen en hergebruiken! Op die manier heb je ook nog eens profijt van het gevallen water. Het opvangen van regenwater kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een regenton. Dit water gebruik je vervolgens weer voor het bewateren van de planten. En zo een ton staat nog eens leuk in de tuin ook!

Kijk welke subsidie jij krijgt

Alle bovenstaande oplossingen worden deels gesubsidieerd door gemeente Alphen aan den Rijn. Kijk ook op hun site of jouw plannen er voor aanmerking komen en wat er exact vergoed wordt. Woon je niet in gemeente Alphen aan den Rijn? Geen zorgen, er zijn veel meer gemeentes die subsidie geven voor vergroenende tuinprojecten. Kijk op de website van jouw gemeente voor jouw tuinsubsidie.

Wij helpen je graag

Wil jij graag je steentje bijdragen aan de natuur? Wij helpen je graag met een passend advies voor een vergroening in jouw tuin!

Vraag passend advies aan

Stel jouw vraag aan M. van der Spek GROEP

Soort aanvraag *
Aanhef *

Direct contact

M. van der Spek in Benthuizen

Je bent altijd welkom voor een persoonlijke kennismaking in onze showroom en -tuin in Benthuizen. Wij kunnen je natuurlijk ook bezoeken op locatie.

0172 - 58 30 50 maak een afspraak

Voorzorgsmaatregelen corona

M. van der Spek GROEP hanteert voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus.

Meer informatie

Wij staan garant voor ons werk:

Allround vakmanschap in de buitenruimte.
0172 - 58 30 50 contact