0172 - 58 30 50 Contact Offerte Projecten 

Tuin water geven: hoeveel en hoe vaak?

Handige tips voor in je tuin

In warme periodes is het belangrijk om de tuin voldoende water te geven. Maar hoeveel water en wanneer geef je water aan de planten in je tuin? Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort. 

Bij extreme droogte, zoals de voorgaande (en waarschijnlijk komende) zomers, raden we aan om minimaal 3 keer per week, of zelfs elke avond, voldoende water te geven.  Alles begint bij de basis; de grond. Als deze vochtig is hoef je hem alleen maar vochtig  te houden. Ga je pas watergeven nadat de beplanting verschijnselen van  droogte geeft, zoals verlepping, dan weet je eigenlijk al dat je te laat bent met watergeven. Erg belangrijk want bij een sterke zon die het oppervlak raakt, treedt verdroging en verbranding op. Is het waterpeil op orde? Dan is de kans kleiner dat je planten uitvallen.

Wanneer moet ik mijn planten water geven?

Het beste is om tuinplanten ’s avonds water te geven. Overdag in de zon verdampt het water namelijk snel en is er kans op bladverbranding. Planten die net zijn geplant hebben meer behoefte aan water. Maak rondom deze planten een dijkje van de grond zodat het water niet te snel wegloopt.

Sproeien van de grond

Sproei alleen als de grond echt droog is. Wanneer alleen de bovenlaag droog is en de grond eronder nog vochtig, is water geven nog niet nodig. Planten en bomen in de volle grond, reiken verder met hun wortels en hebben zo makkelijker beschikking over water. Ze hebben alleen extra water nodig bij langdurige droogte in de lente en zomer. Planten laten zien wanneer ze last hebben van de droogte door het hangen van de bladeren of een deel van het blad begint geel/bruin te worden.

Planten in pot water geven

Planten en bomen in een pot of kuip hebben sneller en meer water nodig. De aarde in een pot of kuip droogt sneller uit omdat de hoeveelheid aarde minimaal is. Hoe vaak moet je water geven aan een plant in pot? Dat is afhankelijk van de grootte van de pot, de standplaats en het seizoen. Geef de planten zoveel mogelijk het water bij de voet van de plant. Blijf water geven tot het water aan de onderzijde uit de pot loopt. Dan is de kluit voldoende verzadigd.

Voorkom uitdroging in de border

Ook is het hebben van grote stukken open grond in de border niet aan te bevelen omdat de zon op de open aarde dieper de grond reikt en het water sneller verdampt. Met scheuring van de aarde als resultaat. In dit geval is het sproeien en op peil krijgen van de waterhuishouding een behoorlijke uitdaging. Het is dus beter om de border vol te beplanten zodat de open plekken bedekt blijven. Inspiratie nodig voor nieuwe planten en bodembedekkers? Lees ons blog over de top 15 tuinplanten

Irrigatiesysteem in de tuin

Iets wat erg goed helpt voor een juiste waterhuishouding, is een irrigatiesysteem ofwel een beregeninginstallatie. Dit kan zowel uit de sloot (indien aanwezig in de buurt) of op het open waternetwerk. Door middel van druppelslangen of sproeiers in de tuin is het bijhouden van de waterhuishouding veel eenvoudiger te regelen door een gestuurde computer. Je bedient dit op afstand waardoor het gemak toeneemt. Het aanleggen van een dergelijk systeem kan het gehele jaar door, maar het meest geschikt is de winterperiode. In de winter zijn veel vaste planten afgestorven of afgeknipt en is er meer werkbare ruimte om het systeem goed aan te leggen. Daarnaast weet je dan zeker dat je het systeem op tijd klaar is voor droge periodes. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden

Stel jouw vraag aan M. van der Spek GROEP

Soort aanvraag *
Aanhef *

Direct contact

M. van der Spek in Benthuizen

Je bent altijd welkom voor een persoonlijke kennismaking in onze showroom en -tuin in Benthuizen. Wij kunnen je natuurlijk ook bezoeken op locatie.

0172 - 58 30 50 maak een afspraak

Wij staan garant voor ons werk:

Allround vakmanschap in de buitenruimte.
0172 - 58 30 50 contact