0172 - 58 30 50 Contact Offerte Voorbeelden

Tips van onze hoveniers met deze droogte

Vaak wordt te makkelijk gedacht over water geven

Juli 2018

Het is droog, gortdroog. Wat zijn nu de tips om de tuin zo goed mogelijk te verzorgen? Onze hoveniers adviseren het volgende.

Water geven met de hand

Planten worden vaak teveel ‘verwend’. Door ze regelmatig een beetje water te geven, gaan de wortels zelf geen water ‘zoeken’. De plant wordt dus een beetje lui en krijgt niet de behoefte om dieper op zoek te gaan naar water. De wortels blijven dus te veel aan de oppervlakte. Hoe beter een plant geworteld is, des te beter kunnen ze een periode van droogte beter aan. Ons advies is daarom om twee keer per week veel water te geven in plaats van dagelijks een klein beetje.

Een veel gemaakte fout is om enkel het bovenlaagje van de grond nat te maken. Ten onrechte wordt dan gedacht dat de grond vochtig genoeg is. Dit werkt zelfs averechts: er ontstaat een afdeklaagje wat zorgt voor verstikking. Door juist meer water te geven, wordt het water omlaag gedrukt en komt de zuurstof omhoog. Dit is eenvoudig te controleren door na het watergeven even een gaatje graven en te kijken hoe diep de grond vochtig is. Dat dient minimaal tien centimeter te zijn, liefst nog dieper.

Het beste is om de tuin ‘s avonds of ‘s nachts water te geven. De planten zijn in de avond meer in rust en er is veel minder verdamping, de planten hebben er dus dan veel meer baat bij. Geef de planten altijd water bij de wortels. De wortels nemen immers het vocht op en niet het blad. Als er water op de bladeren terecht komt bestaat de kans op bladverbranding. Bovendien verdampt dit water en komt niet in de bodem terecht daar waar het juist nodig is.

Irrigatiesysteem

Er zijn verschillende mogelijkheden om de tuin te beregenen: via tuinsproeiers, waterslang of een druppelslang. Wij hebben ervaring met de verschillende systemen. Wilt u helemaal zorgeloos van uw tuin kunnen genieten in de zomer, dan kunt u ook kiezen voor geautomatiseerd irrigatiesysteem. De huidige systemen zijn te bedienen op afstand via internet, dus ook met uw smartphone! Zo kunt u ook vanaf uw vakantieadres uw tuin water geven. U hoeft een ander dan niet meer te vragen om uw tuin water te geven tijdens uw afwezigheid. Het watersysteem kan aangesloten worden op het kraanwater, maar ook via een pomp in een aangrenzende watergang.

Het onttrekken van oppervlaktewater is niet overal zomaar toegestaan. Wij kunnen dat voor u uitzoeken. Ook kunnen we het slaan van een bron voor u verzorgen. Het water wordt dan opgepompt uit het grondwater. Het is afhankelijk van het gebied waarin u zich begeeft of dit mogelijk is.

Bomen

Bomen kunnen langer zonder water dan vasteplanten, gras en heesters. Hun wortels gaan vele malen dieper. Ze laten ook blad vallen om zichzelf te beschermen. Dit kan op zichzelf geen kwaad, mocht u dat een storend beeld vinden, dan zult u de bomen water moeten geven. Rond een boom kunt u ook een zogenoemde gietrand plaatsen om efficiënter water te geven. Dit is veel te zien in het openbaar groen. Zo kan deze gietrand helemaal gevuld worden zonder dat het water wegvloeit en het zo in de grond zakt naar de wortels.

Hout krimpt in

Bent u van plan één dezer dagen een houten schutting, vlonder of tuinhuisje te plaatsen? Let erop dat hout door de droogte en warmte flink is gekrompen, maar zodra het vochtiger weer wordt, het hout flink kan uitzetten. Stel uw werkzaamheden uit tot het hout meer zijn normale omvang heeft. Bij het bouwen van een vlonder zou u nu grotere kieren kunnen toepassen zodat de planken bij vochtig weer niet tegen elkaar aan gaan knellen bij het uitzetten.

Verder raden het gebruik van kunststof schuttingen en kunststof vlonderplanken met holle ruimten sterk af. Die kunnen vervormen en met deze warmte nog meer dan normaal. Dit valt na het kromtrekken ook nauwelijks te herstellen.

Maak een afspraak

Stel uw vraag aan M. van der Spek GROEP

Soort aanvraag *
Aanhef *

Direct contact

M. van der Spek in Benthuizen

U bent altijd welkom voor een persoonlijke kennismaking in onze showroom en -tuin in Benthuizen. Wij kunnen u natuurlijk ook bezoeken op locatie.

0172 - 58 30 50 maak een afspraak

Wij staan garant voor ons werk:

Allround vakmanschap in de buitenruimte.
0172 - 58 30 50 contact