0172 - 58 30 50 Contact Offerte Voorbeelden

Snoeien met behulp van onze snoeitips

Het snoeien van struiken, heggen en bomen is belangrijk. Niet alleen hou je ze zo mooi in model, maar ook ze groeien en bloeien beter wanneer je ze op de juiste momenten onderhoudt. Maar wanneer is de juiste tijd om te snoeien? Wij vertellen je meer over de meest voorkomende planten en hagen!

Buxus snoeien

Het is misschien wel de meest voorkomende heg in Nederland; de buxus. Deze haag snoei je 2 tot 4 keer per jaar voor een sterke en volle groei. De buxus snoei je voor het eerst in juni, als de heg zijn groeipiek bereikt. De tweede keer snoei je de buxus in september, zodat je hem gereed maakt voor de winterperiode. Let op: bij het snoeien van buxus is het verstandig om een bewolkte dag uit te kiezen. Als je een buxushaag op een warme snoeit, loop je namelijk kans op verbrandingsschade. Takjes en blaadjes hebben na het snoeien open wondjes waarlangs bij warm weer en zonkracht veel water kan verdampen. De bovenste bladeren drogen uit en worden geelbruin van kleur. Dit maakt de buxus een stuk minder mooi. Aangezien de buxus niet zo snel groeit, duurt het een tijd voordat de haag weer mooi hersteld is. Geef na het snoeien van de haag ook voeding. Nog een tip bij het snoeien: snoei altijd terug tot een paar centimeter voor de oude snede. Gebruik voor het echte snoeiwerk een heggenschaar. Wil je de buxus een beetje bijknippen? Dan adviseren wij een buxusschaar te gebruiken.

Coniferenhaag snoeien

Gebruik voor het snoeien van de coniferen een scherpe of elektrische heggenschaar. De beste tijd om een coniferenhaag te snoeien, is eind mei/ begin juni. De laatste keer dat je hem snoeit, is in de maand augustus. Na september wordt de kans op schade door vorst steeds groter, dus snoei of knip hem dan niet meer! De Pinus soorten onderhoud je alleen in september. Geef na het snoeien van de coniferenhaag voeding. Zorg ook dat de haag licht piramidaal geknipt wordt zodat ook de onderste takjes genoeg licht opvangen. Let erop dat je niet te diep op het oude hout snoeit want dan loopt de haag niet meer uit.

Hortensia snoeien

Heb je een Hortensia? Bekijk dan eerst of de hortensia bloeit op nieuw of oud hout. Vervolgens ga je aan de slag met het snoeiplan:

Hortensia op nieuw hout  (eenjarig hout)

Bij deze hortensia groeien elk jaar weer nieuwe bloemen uit de oude, gesnoeide takken. Dus alles wat je nu snoeit, groeit in het voorjaar weer terug. Snoei de hortensia’s tot 15 cm van de kluit. Wil je een grotere plant? Dan knip je alleen de bloemen af. De gesnoeide takken bloeien binnen een jaar weer uit met nieuwe bloemen. Snoei ieder jaar minstens 30% weg om hem zo mooi en sterk mogelijk te houden.

Hortensia op oud hout (tweejarig hout)

Knip bij deze hortensia alleen de oude bloemkoppen af zodat de nieuwe bloemkoppen intact blijven. Knip bij deze plant niet de takken eraf, want dan groeit er in het voorjaar niets meer terug. Wordt jouw hortensia te groot? Dan kun je hem snoeien. Haal de oude takken weg. Deze herken je aan de dikte en vergrijsde kleur. Knip deze oude taken tot 5 cm van de kluit. De takken die je snoeit, staan niet het komende jaar in bloei, maar het jaar daarop.

Vlinderstruik snoeien

Een vlinderstruik snoei je 1x in het jaar. Meestal is dit in maart, als de winterperiode voorbij is. Onderhoud deze struik met een takkenschaar. Deze struik snoei je helemaal kort. Waar je de takken knipt, groeien in het voorjaar weer nieuwe takken terug en staan ook weer mooi in bloei. Laat ongeveer 50 tot 80 cm staan (kniehoogte) om in de zomer te genieten van een volledig in bloei staande vlinderstruik.

Fruitbomen snoeien

In tegenstelling tot de meeste struiken, snoei je de fruitbomen juist in de wintermaanden of in het vroege voorjaar. Je ziet dan goed wat je doet en fruit is daardoor op z’n lekkerst! Begin met het snoeien van de dode en kruisende takken. Snoei ook alle omhoog groeiende takken eraf. Hier groeit namelijk alleen blad aan, geen vrucht. Houd de bovenkant van de boom altijd open zodat hier mooi het licht doorheen valt. Zorgt dat de takken in een hoek van 45 tot 90 graden staan. Let op dat de boom niet vochtig is en het niet regent als je begint met snoeien.

Vanzelfsprekend staan wij graag voor je klaar

Laat je het snoeien liever over aan een hovenier? Maak dan gebruik van onze onderhoudsservice. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Stel jouw vraag aan M. van der Spek GROEP

Soort aanvraag *
Aanhef *

Direct contact

M. van der Spek in Benthuizen

Je bent altijd welkom voor een persoonlijke kennismaking in onze showroom en -tuin in Benthuizen. Wij kunnen je natuurlijk ook bezoeken op locatie.

0172 - 58 30 50 maak een afspraak

Bestel jouw BOOM Stijl product in de webshop!

Ontdek onze BOOM Stijl collectie; handgemaakte producten van resthout. Bekijk de mooiste en meest unieke insectenhotels, meubels en meer!

Ontdek de collectie

Wij staan garant voor ons werk:

Allround vakmanschap in de buitenruimte.
0172 - 58 30 50 contact