0172 - 58 30 50 Contact Offerte Voorbeelden

Een kweekschool voor hoveniers

Ruud Vis zet zich in voor goed onderwijs

Ruud Vis houdt zich bij M. van der Spek onder andere bezig met de opleidingen en trainingen van hoveniers in de dop. Naast ontwerper is hij ook flora en fauna controleur en inspecteur SVS** voor speel toestellen. Hij vierde onlangs zijn 25-jarig werkjubileum bij M. van der Spek, maar in totaal werkt hij langer bij het bedrijf. Hij was bij de oprichting  40 jaar geleden. “Ik heb tussendoor nog een paar andere banen gehad.  In Zevenhuizen heb ik een tuincentrum opgezet. Daarna heb ik drie jaar  in Israël gewoond en gewerkt als beheerder van de botanische tuinen van een Kibboets.”

Ruud is opgegroeid in dezelfde straat in Moerkapelle als Rien. “Ik was de eerste leerling van het bedrijf in 1975. Toen hadden de broers Rien en Tinus nog samen een onderneming. In 1978 was ik klaar met mijn opleiding tot vakbekwaam hovenier en ben ik met Rien meegegaan met zijn nieuwe bedrijf.” Zijn cv met opleidingen en trainingen is indrukwekkend. Ruud heeft zichzelf altijd bij laten scholen tot op de dag van vandaag. Hij is onder andere gekwalificeerd tuintechnicus, erkend praktijkopleider en inspecteur veiligheid speel- en attractietoestellen, maar het lijstje is nog veel langer.

Erkend praktijkopleider

Bij M. van der Spek heeft hij alle mogelijke taken  wel uitgevoerd. Hij is begonnen als hovenier,  maar kwam bij terugkomst uit Israël in 1992 in  een kantoor functie terecht. “Er werkten toen  15 man bij ons. Dus veel werkzaamheden waar we nu verschillende functies en mensen voor hebben, deed ik zelf. Zoals ontwerpen, calculeren, inkoop en klanten bezoeken. Vanaf die tijd ben ik ook leerlingen gaan begeleiden. Ik was toen al een erkend praktijkopleider. We hadden jaarlijks drie  tot vier studenten. Nu zijn dat er meer. Ook hebben we nu plek voor buitenlandse studenten.”

Ruud wil graag het hoveniersvak promoten bij de jeugd

Hart voor de sector

Maar daar waar het bij de meeste hoveniersbedrijven bij blijft, ging Ruud nog een paar stappen verder. Hij heeft hart voor de sector en wil graag het vak promoten bij de jeugd en zorgen dat ze goed onderwijs krijgen. Hij ging daarom ook naar onderwijscommissievergaderingen van schoolbesturen om bij de kern invloed uit te oefenen op de opleidingen. “In de hoveniersopleiding hadden scholen 30 uur per jaar wat ze vrij in mogen vullen. Het is in ons belang dat die uren nuttig besteed worden. Zoals voorlichting over vca of instructie kettingzagen. Dit zijn onderwerpen die anders  pas terugkomen in de praktijk, na hun opleiding. Daar heb ik mij onder andere voor ingespannen.”

“Het groene vak behoort tot de top 3 van gelukkigste beroepen”

TOP Academie

Ruud blijft zich hiervoor inzetten. Zo begeleidt  hij momenteel een club jongeren vanuit de  TOP Academie. Dit zijn leerlingen uit het bijzonder onderwijs die gericht opgeleid worden in een bepaalde beroepensector. Er zijn verschillende richtingen en de groensector is er daar één van. Daarnaast is hij betrokken bij VHG Excellent, een samenwerkingsprogramma tussen scholen en leerbedrijven die op initiatief van brancheorganisatie VHG in het afgelopen jaar met een aantal groene mbo- en vmbo-scholen is gestart. 

Imago

“Het hoveniersvak heeft nog vaak een slecht imago als arbeidssector. Jongeren kiezen daarom niet zo snel voor deze richting. Mede ook door hun ouders die denken dat het alleen maar vieze handen krijgen is en zwaar werk. Volkomen onterecht en daarom probeer ik dat beeld te veranderen. Ook door de ouders beter te informeren. Dit doe ik onder andere door het promoten van Natuurlijk Spelen en de Levende Tuin, een concept om tuinen levendiger en gezonder te maken. Alle hoveniersbedrijven krijgen les in de Levende Tuin en zij dragen dit ook verder uit. Mensen krijgen zo ook een ander beeld van hoveniers. Dat er veel vakkennis bij komt kijken.  Het is een langzaam proces, maar met een hele brede basis. Ook tv-programma’s zoals Eigen Huis en Tuin dragen hier aan bij. En het groene vak behoort tot de top 3 van gelukkigste beroepen.”

Bestel hier uw Jubileummagazine 40 jaar M. van der Spek

Aanhef *

Magazine

Ter gelegenheid van ons jubileum willen wij met dit magazine u kennis laten maken met ons bedrijf, onze medewerkers en onze klanten. U krijgt een kijkje in de keuken van M. van der Spek. Wij hopen dat u het magazine met veel plezier leest en dat wij u in de toekomst van dienst mogen zijn en blijven.

Wij staan garant voor ons werk:

Allround vakmanschap in de buitenruimte.
0172 - 58 30 50 contact