0172 - 58 30 50 Contact Offerte Voorbeelden

“Je krijgt bij Van der Spek alle ruimte voor je eigen inbreng”

Joost Lamboo heeft zijn tuin door M. van der Spek laten aanleggen

Joost Lamboo is een paar jaar geleden verhuisd van een appartement naar een huis met een tuin van ongeveer 1200 vierkante meter in Voorburg. Hij nodigde Peter van Vuurde, projectleider particuliere markt bij M. van der Spek, uit om met hem een plan voor de tuin  te maken. “Van der Spek onderhoudt het terrein van ons bedrijf in Zoetermeer en heeft ook  de tuin van mijn ouders in onderhoud.” De familie Lamboo is erg tevreden over de hoveniers en daarom is het volgens hem een logische keuze om hen te vragen voor zijn nieuwe tuin.

“Peter was heel eerlijk. Hij zei: ‘Ga eerst eens een jaar in de tuin zitten, lopen en werken. Kijk welke hoeken je leuk vindt, waar je graag zit, wat je wel en niet leuk vindt om te doen in de tuin. Rommel zelf wat aan en laat ons komen als je hulp nodig hebt.’ Zo liet ik Van der Spek de hele hoge hagen snoeien waar ik zelf niet bij kon.” Na dat jaar heeft hij samen met Peter een ontwerp gemaakt met daarin alles wat hij heeft ontdekt over de tuin en wat hij wel en niet zou willen. “Ik wilde een tuin die aansluit op binnen. Dat de overgang naar buiten één geheel werd. Ik kwam er in dat jaar achter dat ik graag in de tuin werk, maar dat ik een hekel heb om op m’n knieën onkruid tussen de tegels vandaan te halen. Dus de tegels van het nieuwe terras zijn gevoegd met een waterdoorlatende voegmortel. Ook wilde  ik dat de tegels niet te heet zouden worden en je  zo met blote voeten naar buiten kon.”

Veel van geleerd

Toen Lamboo hier kwam wonen was de halve tuin overwoekerd en stond vol met bomen. “In fases hebben we de bomen gerooid en bestaande planten die we wilden behouden gehergroepeerd.” Hij werkte samen met de hoveniers. “Ik leerde daar heel veel van. Zo moet je hortensia’s niet te kort terugsnoeien, anders geven ze een jaar geen bloemen, ben ik achter gekomen. Ik ben ook een jongen van de werkvloer en spreek dezelfde taal. Samen hebben we de tuin aangelegd en ik kon direct aangeven wat ik wel en niet wilde. Die wisselwerking voelde goed.”

Strandtuin

De tuin geeft een zonnig vakantiegevoel en oogt mediterraans. Dat is ook precies de bedoeling.  “Wij zijn altijd met het strand bezig en kiezen vaak voor een strandvakantie.” Het uitgangspunt waren vier palmbomen die bij zijn vader op het balkon stonden. “Die hadden het daar niet naar hun zin  en ik wilde daarom kijken of ze het hier wel zouden doen. Daaromheen hebben we het tuinplan gemaakt en kwamen we op de strandtuin.” De palmbomen  zijn inmiddels helemaal bijgetrokken en geven de  tuin een extra tropisch karakter.

“Samen hebben we de tuin  aangelegd en ik kon direct aangeven wat ik wel en niet wilde”

Loungehoek

Lamboo laat trots alle hoeken zien. De tuin kent verschillende zithoeken in verschillende stijlen. Afhankelijk van de warmte, de stand van de  zon en de sfeer, kan gekozen worden voor een loungehoek in de schaduw, een tuintafel in de zon of een loungehoek bij de kachel. Vooral die laatste straalt het strandsfeertje uit. In een plantenbak is helmgras geplaatst. In een hoekje heeft zijn oude surfplank een ereplekje gekregen.’s Avonds worden verschillende bomen, elementen en hoeken belicht. “Dat geeft ook zo’n bijzonder effect.”

“Je probeert door de adviezen van Van der Spek toch dingen uit die  je anders niet had gedaan”

Harmonie

Er staat een vijverbak met waterplanten waar nog vissen in komen. “Eerst moet echter de waterkwaliteit goed zijn. Dat is even zoeken, maar de planten erin doen het al heel goed.” De bak is gemaakt met een CorTen stalen bak met roestige uitstraling. Deze vijverbak past weer goed bij de stijl van de kachel met houtopslag aan de andere kant. Zo komen verschillende elementen in de tuin met elkaar in harmonie. Lamboo is heel tevreden over  de tuin en de samenwerking met M. van der Spek. “Alle elementen die wij wilden, zijn erin verwerkt.  Ik beveel Van der Spek zeker aan! Je krijgt bij hen alle ruimte voor je eigen inbreng, maar ze geven  ook goede adviezen. Je probeert dan toch dingen  uit die je anders zou laten.”

Jonge tuin

Het is een jonge tuin en de laatste maanden is er weinig neerslag gevallen. Lamboo moet veel sproeien. “Dus ik heb nu nog veel werk eraan.  Ik denk dat ik wel tot 16 uur per week in de tuin bezig ben. Dat zal later wel wat minder worden, maar ik merk dat ik het echt leuk vind om in de tuin bezig te zijn. Ik kan ook een avond naar de sportschool, maar dan zie ik mijn kinderen niet.  Die heb ik hier wel om mij heen.” De tuin is nog niet af. Lamboo heeft nog allerlei plannen. Deze zomer kan hij al wel met zijn gezin genieten in de zonnige Ibizatuin en hoeft hij niet ver weg om toch een vakantiegevoel te krijgen.

Bestel hier uw Jubileummagazine 40 jaar M. van der Spek

Aanhef *

Magazine

Ter gelegenheid van ons jubileum willen wij met dit magazine u kennis laten maken met ons bedrijf, onze medewerkers en onze klanten. U krijgt een kijkje in de keuken van M. van der Spek. Wij hopen dat u het magazine met veel plezier leest en dat wij u in de toekomst van dienst mogen zijn en blijven.

Wij staan garant voor ons werk:

Allround vakmanschap in de buitenruimte.
0172 - 58 30 50 contact