0172 - 58 30 50 Contact Offerte Voorbeelden

De levende tuin is gezond voor mens en dier

M. van der Spek is ambassadeur van De Levende Tuin

In een ‘levende tuin’ kunt u de natuur zien, voelen, horen, ruiken en proeven. M. van der Spek is als VHG-lid één van de ambassadeurs van het concept De Levende Tuin.

We zijn er ons er steeds meer van bewust dat groen niet alleen een decoratieve functie heeft. Groen is belangrijk in relatie tot onze gezondheid en de kwaliteit van ons leefmilieu. Groen geeft inspiratie, plezier en ontspanning. Groen is goed voor de gezondheid. Groen helpt ons tegen wateroverlast, groen zuivert de lucht. Groen verhoogt de kwaliteit van ons leven en verbetert het milieu. 

Groen is belangrijk

Waarom zouden we die functies niet doortrekken in onze eigen tuin? Het weghalen van één steen maakt al verschil. Straten, buurten en steden fleuren op, kinderen kunnen lekker ravotten, vogels, vlinders en andere dieren krijgen weer ruimte. Maak van de tuin een levende tuin! Met dat doel heeft Branchevereniging VHG in 2010 het concept van De Levende Tuin ontwikkeld. Als reactie op de heersende trend van versteende tuinen. 

Vertrekpunt is, dat de combinatie van groen met alles wat de tuin kan bieden letterlijk en figuurlijk zorgt voor leven in de tuin. Door bijvoorbeeld de juiste keuze van bloemen en planten komen er vlinders en bijen. Het zuivere regenwater van het dak hoeft niet het riool in, maar kan een speels waterelement vormen in de tuin. Groen zorgt voor verkoeling op een hete zomerdag. Een levende tuin nodigt kinderen uit om buiten te spelen en zo de natuur te ervaren. En niets is zo lekker als aardbeien uit de eigen tuin. De Levende Tuin is dus een nuttige tuin, die bovendien ook mooi is. Deze is op veel verschillende manieren te creëren. 

“Maak van de tuin een levende tuin”

Feiten

De Levende Tuin gaat verder dan alleen de achtertuin, maar is ook toe te passen in de openbare ruimte, bedrijfsterrein, een schoolplein of een gemeenschappelijke tuin bij een zorginstelling of wooncomplex. Er is onderzoek gedaan naar de effecten van groen op de gezondheid en het welzijn van mensen. Zo is de kans dat bewoners zich gezond voelen in groene gebieden 1,5 keer zo groot als in minder groene woonomgevingen. De aanwezigheid van groen zorgt voor 25 procent minder depressies en 23 procent minder astma. Luchtverontreiniging zoals CO2 en fijnstof geeft gezondheidsklachten. Bomen en hagen langs wegen kunnen 15 tot 20 procent van de stofdeeltjes afvangen. Zo kan een boom van 50 centimeter dik per jaar ongeveer een halve kilo fijnstof afvangen. Dit compenseert circa 7.500 jaarlijks gereden autokilometers. Bomen kunnen grote hoeveelheden water vasthouden, zowel in de bodem als in de kruin (naar schatting minstens 2.800 liter). 

“Groen is goed voor de gezondheid”

Heel ecosysteem

Uw tuin tot leven brengen kan eenvoudig. Het weghalen  van één steen voor iets groens maakt al verschil. Zo komt een heel ecosysteem op gang. Want bloemen, planten, bomen en struiken zorgen voor insecten, insecten voor vogels en vogels weer voor andere dieren. M. van der Spek kan als ambassadeur van De Levende Tuin u adviseren en helpen bij het inrichten van uw levende tuin. 

Bron: delevendetuin.nl

De Levende Tuin

Het Handboek De Levende Tuin is een boekwerk met tal van voorbeelden van groene toepassingen en duurzame materialen. M. van der Spek heeft de handleiding op kantoor en wij zijn goed op de hoogte van wat het concept De Levende Tuin inhoudt. Wij kunnen iedere klant, particulier of zakelijk, hiermee informeren, inspireren en adviseren om een tuin of buitenruimte zo in te richten dat de tuin bijdraagt aan meer groen, een gezondere leefomgeving en duurzaamheid. De tips zijn te gebruiken in de particuliere tuin, de openbare ruimte, bedrijventerreinen, schoolpleinen en tuinen bij ziekenhuizen en zorginstellingen. Met het concept wil Branchevereniging VHG laten zien dat een levende tuin de natuur dient en dat er met groen ook andere maatschappelijke en economische waarden vervuld kunnen worden. In het handboek staan tips en informatie welke overzichtelijk ondergebracht in achttien thema’s, waaronder water, biodiversiteit, ontspannen, ontmoeten en luchtkwaliteit. Zo zijn er handige lijsten met functionele beplanting te vinden, bijvoorbeeld een top-10 lijst van planten die interessant zijn voor bijen.

Bestel hier uw Jubileummagazine 40 jaar M. van der Spek

Aanhef *

Magazine

Ter gelegenheid van ons jubileum willen wij met dit magazine u kennis laten maken met ons bedrijf, onze medewerkers en onze klanten. U krijgt een kijkje in de keuken van M. van der Spek. Wij hopen dat u het magazine met veel plezier leest en dat wij u in de toekomst van dienst mogen zijn en blijven.

Wij staan garant voor ons werk:

Allround vakmanschap in de buitenruimte.
0172 - 58 30 50 contact