0172 - 58 30 50 Contact Offerte Voorbeelden

Maak van jouw tuinafscheiding iets bijzonder moois

Wanneer je een tuin hebt, wil je er ook gezellig en beschut bijzitten. Een stukje privacy hoort daar ook bij. Dit doen we door onze tuinen af te schermen met schuttingen, hagen of op andere manieren. Uiteraard geef je hiermee ook de grens van je tuin aan. Er bestaan eindeloos veel opties om een erfafscheiding vorm te geven.

Ga je aan de slag met de erfafscheiding? Bedenk dan goed wat je wilt. Moet het zo natuurlijk mogelijk zijn of mag er ook ander materiaal worden gebruikt? Ga je bijvoorbeeld voor een natuurlijke afscheiding die de biodiversiteit bevordert en voor een groene tuin zorgt of heb je liever een strakke schutting in de tuin? Laten we beginnen met de opties voor een groene tuin:

Hagen en groene levende afscheidingen

Een haag is vaak de meest milieuvriendelijke optie voor een tuinafscheiding. Er kunnen veel dieren in de haag schuilen en zo bevordert een haag de biodiversiteit in de tuin. Een goed onderhouden haag gaat langer mee dan een schutting, wat ook duurzaam is. Een haag heeft wel iets meer onderhoud nodig omdat je hem elk jaar één of meerdere keren moet snoeien. 

Enkele voorbeelden van hagen:

  • Coniferen: taxus, thuja en de leylandii-conifeer.
  • Bladhoudende heesters: hulst, kardinaalsmuts, laurierkers, olijfwilg en de Portugese laurier.
  • Half-bladhoudende heesters: de beuk, haagbeuk en de liguster.

Houd je van een rustige tuin? Kies dan voor een liguster, conifeer of Ilex.
Mag het een bijzondere haag worden? De sering, Japanse bottelroos, hortensia en rododendron worden als lage haag gebruikt. Dit zorgt voor een prachtige rij bloemen in de zomer. Deze haag is wel aanwezig, dus het mooiste om te gebruiken bij een grote oppervlakte.

Haagplanten tegen een (metalen) frame

Geen zin om te wachten tot je haag gaat groeien? Er zijn genoeg opties waarbij je een kant -en klare haag koopt waarbij de plant al op de gewenste hoogte is. Let op, dit is wel een stuk duurder.

De volgende planten kun je kant- en klaar op (of in) een frame krijgen:
Taxus, beuk, haagbeuk, laurier, zilverbes, olijfwilg, klimop, klimhortensia, hulst, liguster en nog veel meer andere soorten. Er zijn dus veel opties voor dergelijke hagen.

Ook de klimop/hedera wordt veel als haag gebruikt. Van oorsprong is het geen haag, maar ook deze plant leent zich er goed voor. Plaats een frame en laat de klimop hierop groeien. Combineer klimop met matten zoals de heidemat en je hebt direct privacy in je tuin. Vogels vinden een volgroeide klimop heerlijk om in te schuilen en het past in elke tuin!

Natuurwanden

Wil je geen haag maar hou je wel van een natuurlijke tuin? Ga dan voor een natuurwand.

Onder natuurwanden vallen voornamelijk de matten: heidematten, rietmatten, wilgenmatten en bamboematten. Natuurwanden plaatsen we meestal in een houten frame waardoor het meer op een schutting lijkt. Voor ieder soort tuin is er een bijpassende natuurwand.

Hip en groen met heidematten
Het grote voordeel van een heidemat is dat er klimplanten tegenop kunnen groeien. Je krijgt een groene muur én snel privacy. Heidematten zien er mooi uit en gaat ongeveer 6 jaar mee. Heb je veel vogels in je tuin? Dan kan het dat de mat aan de bovenkant wat dunner wordt omdat vogels takjes uit de heidematten gebruiken om een nest te bouwen. Dit zal niet zo erg zijn dat de heidemat niet meer mooi is, het zorgt juist voor een diervriendelijke tuin! 

Elke dag vakantie met rietmatten
Rietmatten zijn lichter van kleur waardoor je een tropisch effect in je tuin krijgt. Combineer het met bamboe tuinmeubels en je krijgt gelijk een vakantiegevoel. Rietmatten maak je gemakkelijk zelf op maat door simpelweg een stuk weg te knippen. Een rietmat gaat ongeveer 5 jaar mee. Na ongeveer twee jaar verkleuren de matten naar een bruingrijze tint.

Wilgenmatten voor een luxe uitstraling
Heb je een moderne tuin? Dan zijn wilgenmatten een goede optie. Ze zijn een stuk donkerder en steviger dan heidematten en rietmatten. Wilgenmatten gaan zeker 5 jaar mee en stralen luxe uit. 

Een subtropisch gevoel met bamboematten
Ze lijken qua kleur een beetje op rietmatten maar zijn veel steviger omdat ze van bamboe zijn gemaakt. Ga je voor een tropische sfeer? Dan passen bamboematten goed in je tuin. Zwarte bamboematten staan prachtig bij een lichte kleur split. Ze gaan ook langer mee dan rietmatten, namelijk wel 10 tot 15 jaar.

Waren de voorgaande opties toch niet helemaal in de stijl van de tuin? Er zijn genoeg andere opties!

Bamboe

Eerder hadden we het over bamboematten. Wanneer bamboe wat groter en dikker groeit, kan het ook gebruikt worden als op zichzelf staand scherm; een bamboescherm. Dit zorgt weer voor een tropische sfeer. Een bamboescherm geeft ook rust in de tuin; de kleuren zijn vrij zacht. Dit past natuurlijk ook perfect bij een Japanse tuin. 

Hout 

Frans hekwerk, dit wordt ook wel een schapenhek genoemd en bestaat uit losse houten paaltjes en ijzerdraad. Het is niet zo hoog en je kunt nog steeds zien wat er achter het hek gebeurt. Een schapenhek geeft een landelijke uitstraling aan de tuin. Combineer het met een beukenhaag als je doorkijk wilt voorkomen. Vaak wordt het schapenhek gemaakt van kastanjehout. Dit is onbehandeld hout en dus beter voor het milieu. Het gaat ongeveer 15 jaar mee.

Een schutting van hout bestaat in veel verschillende vormen. Het is dan ook één van de meest gebruikte erfafscheidingen. Een schutting van hout heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is bijvoorbeeld niet altijd even duurzaam. Maar aan de andere kant heb je voor een kleine investering al een paar vuren- of grenenhouten schuttingdelen én privacy. Er zijn verschillende houtsoorten die je kunt gebruiken. De houtsoort bepaalt de levensduur van de schutting. 

Komt je er niet uit? Maak een afspraak met één van onze medewerkers, ze komen graag langs om samen te kijken naar een passende oplossing voor het houtwerk!

Dubbelstaafmatten

Heb je een moderne tuin? Dan staan dubbelstaafmatten erg mooi. Deze zijn te krijgen in verschillende uitvoeringen. De dunne versie geeft een beetje een ‘schoolhek’ gevoel maar de dikkere varianten kunnen heel mooi worden gebruikt als erfafscheiding. Er zijn ook genoeg siervarianten te vinden. Zoek je een erfafscheiding die een hele lange tijd mee gaat? Dan is dit een goede keuze. Dubbelstaafmatten zijn bestendig tegen alle weersomstandigheden en gaan zeker 20 jaar lang mee.

Tuinmuur van steen

Natuursteen of gewone bakstenen. Een muur van steen kan alle kanten op. Je kunt hem verven en je hebt alle ruimte voor accessoires naar smaak. Maak hem romantisch met sfeervolle verlichting of ga voor een grijze/zwarte kleur waardoor hij beter in een moderne tuin past. Alles is mogelijk. Je kunt er doormiddel van klimrekken ook planten tegenaan laten groeien. Een klimroos maakt romantisch, net zoals oude stalramen in de muur. Maar je kunt ook denken aan natuursteen wat weer een rustige en luxe uitstraling geeft. Een echte gemetselde muur van baksteen of natuursteen met een goede fundering gaat minimaal 30 tot 60 jaar mee en is onderhoudsarm. Daar tegenover staat wel dat je even moet investeren, een tuinmuur is relatief duur. Nieuwe stenen zijn niet zo duurzaam, gelukkig zijn er genoeg gebruikte klinkers en stenen te krijgen!

Schanskorven en grindschuttingen

Schanskorven bestaan uit een korf van verzinkt of gecoat metaalgaas die gevuld wordt met verschillende materialen. Denk aan keien, breuksteen, lavasteen en boomschors. Een schanskorf is minder belastend voor het milieu dan bijvoorbeeld een schutting. Vooral wanneer je hem vult met boomschors. Dan is het ook nog eens goed voor de insecten. Korven gevuld met keien of stenen gaan zeer lang mee, wel 30 jaar. Een schanskorf is wel een stuk duurder dan de meeste erfafscheidingen. Hier krijg je de lange levensduur en vrijwel geen onderhoud voor terug. Hij past zowel in een moderne als natuurlijke tuin, afhankelijk van de vulling.

Schanskorven worden ook wel gebruikt om geluid te dempen, bijvoorbeeld langs drukke wegen. In hoeverre ze geluid dempen, is afhankelijk van de vulling en hoogte. Een nadeel is wel het gewicht van een schanskorf, als ze op een slechte ondergrond staan kunnen ze nog wel eens verzakken.

Nog één keer kort op een rij

De keuze is reuze! Daarom hebben wij nog één keer kort achter elkaar gezet wat de meest voorkomende keuzes zijn per tuinsoort.

Klassieke tuin: haag (taxus, Portugese laurierkers), haag van hortensia’s, tuinmuur
Moderne tuin: haag, wilgenmat, schutting, dubbelstaafmatten, schanskorven, tuinmuur
Exotische tuin: rietmatten, bamboematten of bamboescherm
Natuurlijke tuin: haag, natuurwand, schanskorf met boomschors
Oosters: bamboematten of bamboescherm
Landelijk/romantisch: haag, natuurwand, schapenhek, tuinmuur van steen

Wij komen graag langs voor persoonlijk tuinadvies

De keuze is reuze! Je kunt eindeloos variëren met de hierboven genoemde opties. Staat jouw wens er niet tussen? Neem dan gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken! Wij komen graag bij je langs voor een persoonlijk advies.

Vraag passend advies aan

Stel jouw vraag aan M. van der Spek GROEP

Soort aanvraag *
Aanhef *

Direct contact

M. van der Spek in Benthuizen

Je bent altijd welkom voor een persoonlijke kennismaking in onze showroom en -tuin in Benthuizen. Wij kunnen je natuurlijk ook bezoeken op locatie.

0172 - 58 30 50 maak een afspraak

Voorzorgsmaatregelen corona

M. van der Spek GROEP hanteert voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus.

Meer informatie

Wij staan garant voor ons werk:

Allround vakmanschap in de buitenruimte.
0172 - 58 30 50 contact