0172 - 58 30 50 Contact Offerte Projecten 

De eikenprocessierups professioneel bestrijden

De eikenprocessierups komt er weer aan. De eerste eitjes zijn begin april uitgekomen. Naast de nieuwe nesten, zijn ook de oude nesten nog actief. In de eerste weken is er nog niet veel eikenblad en is de rups kwetsbaarder voor natuurlijke vijanden, zoals de vogel.

Ook speelt veel neerslag een belangrijke rol bij de ontwikkeling van deze rups. Met de droge periode van nu, zullen de rupsen het dus in grote getalen overleven en op zoek gaan naar het eikenblad.

Eikenprocessierups herkennen

De rups herken je aan zijn lange witte haren. Deze haren zijn niet de welbekend brandharen. Die haartjes zijn met het blote oog bijna niet zichtbaar. Wanneer de eitjes uitkomen, gaan de rupsen in een lange rij achter elkaar, dus in processie, op zoek naar eikenbladeren.

Brandharen van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups ontwikkelt pas in een later stadium zijn brandharen. Dit gebeurt tegelijk met het vormen van de nesten. Beiden ontwikkelingen vinden in de tweede helft van mei plaats. De brandharen van de rups veroorzaken veel klachten. Daarom wordt het ook wel de terrorrups genoemd. Deze gemene haren kun je tot 100 meter rondom de boom tegenkomen.

Wat kun je doen tegen brandharen van de rups?

De brandharen kun je op een paar manieren verwijderen.

  • Trek allereerst voorzichtig je kleding uit en was dit op 60 graden
  • Strip je huid met steeds een nieuw stukje (schilders)tape
  • Spoel je huid af met lauw water
  • Gebruik kalmerende zalf en ga niet zelf krabben en wrijven

Preventief en professioneel bestrijden

M. Van der Spek Groep is gespecialiseerd in het verwijderen van deze rups. Het bestrijden van de rups gebeurt door eerst preventief te spuiten.

Mocht dit niet genoeg zijn, dan worden ze professioneel weggezogen via een speciaal zuigapparaat. Door middel van deze professionele aanpak, voorkom je verspreiding van de brandharen en lopen andere dieren, zoals vlinders, geen gevaar. Neem contact met ons op voor professionele bestrijding.

Bacteriepreparaat voor de preventieve bestrijding

Voor de preventieve bestrijding van de eikenrups gebruiken wij een bacteriepreparaat dat bestaat uit Bacillus thuringiensis (Bt). Dit wordt op de bladeren van een eikenboom gespoten. Als de eikenprocessierups gaat eten krijgt hij de bacterie in zijn darmen en vormen er giftige kristallen waardoor de rups binnen twee tot vijf dagen doodgaat.

Uitvloeier voor betere hechting

Naast dit middel gebruiken we ook nog een uitvloeier, dit zorgt voor een betere hechting aan het blad, hierdoor hebben we minder vloeistof nodig. De machine die zorgt voor het uitvloeien is uitgerust met een elektrostatische pulser, hierdoor wordt de vloeistof elektrostatisch en dus aangetrokken door de boom wat het wegwaaien van de vloeistof zoveel mogelijk voorkomt. 

‘Bij dit soort middelen is het altijd belangrijk dat andere dieren en insecten niet worden aangetast.’

Er leven veel beestjes op een eik, twee daarvan hebben rond deze tijd ook rupsen. Dat zijn de Groene eikenbladroller en de kleine wintervlinder. De Kleine wintervlinder is ook wel een plaaginsect, ze kunnen hele eiken kaalvreten. Gelukkig voor de kleine wintervlinder, leeft deze ook op populieren, fruitbomen en andere loofbomen. Ze kunnen dus verplaatsen.

De Groene eikenbladroller is ook een plaaginsect en kan net zoals zijn voorganger hele eiken kaalvreten. De eikenprocessierupsen geven enorm veel overlast en daarom is het belangrijk dat de eikenprocessierups wordt geweerd voor het welzijn van de bewoners.

Veiligheid voor bijen, hommels en vlinders gegarandeerd

Het middel is wel veilig voor bijen, hommels en vlinders. De insecten moeten echt de bladeren eten om het effect ervan mee te krijgen. Vlinders zoals de blauwtjes, atalanta, het koolwitje en de citroenvlinder zetten hun eitjes af op een waardplant en dat zijn andere planten dan de eik.

Als de rupsen groter zijn en brandharen vormen halen we ze weg met een rupsenstofzuiger.

Draag zelf een steentje bij!

Elk jaar lijken we meer last te krijgen van deze rupssoort. Dit komt door de klimaatverandering, waardoor het voorjaar droger en warmer is. Ook zijn er onvoldoende natuurlijke vijanden, zoals de koolmees en de sluipwesp.

Wil je zelf een handje helpen? Zorg dan dat de balans in de natuur terugkomt. Dit doe je bijvoorbeeld door een aantrekkelijk verblijf in je achtertuin, zoals een insectenhotel of vogelhuisje.

Stel jouw vraag aan M. van der Spek GROEP

Soort aanvraag *
Aanhef *

Direct contact

M. van der Spek in Benthuizen

Je bent op afspraak welkom voor een persoonlijke kennismaking in onze showroom en -tuin in Benthuizen. Wij kunnen je natuurlijk ook bezoeken op locatie.

0172 - 58 30 50 maak een afspraak

Wij staan garant voor ons werk:

Allround vakmanschap in de buitenruimte.
0172 - 58 30 50 contact