0172 - 58 30 50 Contact Offerte Voorbeelden

De bloembollen mogen de grond in!

In het najaar maken we onze tuin klaar voor de winterperiode, maar ook alvast voor het voorjaar. Zo zijn de maanden september, oktober en november de beste maanden om bollen te planten. Denk aan tulpen, narcissen, sneeuwklokjes, irissen en hyacinten. De stelregel is om de bollen anderhalve maand voor de eerste nachtvorst te planten. De kou hebben ze nodig om later goed te bloeien. Bijna alle bloembollen houden van zoveel mogelijk zon. Plant de bollen daarom op een zonnige plek. De bloemen groeien daardoor beter en je krijgt ook meer bloemen. Er zijn ook zomerbloeiers zoals dahlia’s; plant deze pas in het voorjaar, als de kans op nachtvorst voorbij is.

Hoe plant je bloembollen?

Maak de aarde goed los, zodat deze makkelijk te bewerken is. De bollen plant je het liefst twee tot drie keer hun lengte diep. Plant de bollen met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden. Maak het gat dicht en druk het iets aan. Koop genoeg bloembollen. Voor een mooi effect laat je de bloembollen in verschillende groepen terugkomen en plant je meer dan vijf bollen van één soort per groep. Voor een natuurlijk effect ‘strooi’ je de bloembollen uit. Plant de bollen dan op de plek waar ze zijn gevallen (niet in dichtbegroeide gebieden).

Bloembollen in pot

Heb jij een balkon of weinig ruimte in de tuin? Plant je bloembollen dan in een pot. Belangrijk is dat er een gat in de pot zit, zodat overtollig water weg kan lopen. Plaats een laag potscherven of grind op de bodem voor een goede waterafvoer. Daarop komt een laag potgrond. De bollen kunnen dichter op elkaar geplant worden dan in de tuin. Om de potten te beschermen tegen strenge vorst, plaats je stro of noppenfolie om de pot.

Plantjes voor binnen

Krokussen, narcissen, hyacinten en blauwe druifjes zijn bollen die zeer geschikt zijn voor binnen. Door de warmte bloeien ze eerder dan buiten. Plant de bollen na de bloei alsnog buiten. Laat de bollen eerst buiten op een droge en beschutte plaats afsterven. Plant ze vervolgens in het najaar in de grond. De kans is groot dat ze nog een keer bloeien.

Wat zijn verwilderingsbollen?

Verwilderingsbollen zijn winterharde bollen die ieder jaar terugkomen en zich vermeerderen. Eenmaal geplant, hoef je hier niets meer aan te doen. Plant ze wel zo vroeg mogelijk in het najaar op een plek waar je de bodem met rust laat, bijvoorbeeld onder loofbomen of tussen lage bodembedekkers. Soorten zijn bijvoorbeeld: sneeuwklokje, narcissen, sieruien, krokussen en sterhyacinten. Maar ook bepaalde tulpensoorten!

Ga voor speciale bollen

Wil jij iets uniekers dan de standaard bloembollen? Er zijn genoeg speciale bollen die je kunt planten. Een paar voorbeelden zijn:

  • Kievitsbloem: op sommige plekken in Nederland komt hij nog in het wild voor maar dat zijn er niet veel. Een prachtige paarse bloem die in april begint met bloeien.
  • Anemonen: de bloeitijd is afhankelijk van het soort anemoon. Er zijn veel verschillende kleuren te krijgen dus de keuze is reuze voor jouw perfecte anemoon.
  • Hondstand: een speciale bloem die je niet zo vaak ziet. De bol start met bloeien rond april. Kies voor de gele of roze variant en combineer het met sneeuwklokjes voor een mooi effect.

Stel jouw vraag aan M. van der Spek GROEP

Soort aanvraag *
Aanhef *

Direct contact

M. van der Spek in Benthuizen

Je bent altijd welkom voor een persoonlijke kennismaking in onze showroom en -tuin in Benthuizen. Wij kunnen je natuurlijk ook bezoeken op locatie.

0172 - 58 30 50 maak een afspraak

Bestel jouw BOOM Stijl product in de webshop!

Ontdek onze BOOM Stijl collectie; handgemaakte producten van resthout. Bekijk de mooiste en meest unieke insectenhotels, meubels en meer!

Ontdek de collectie

Wij staan garant voor ons werk:

Allround vakmanschap in de buitenruimte.
0172 - 58 30 50 contact