0172 - 58 30 50 Contact Offerte Voorbeelden

“We hebben dezelfde visie en hetzelfde doel voor ogen”

Stefan en robbert-Jan van der Spek over hun rol en samenwerking

M. van der Spek Groep is een familiebedrijf. Aan het hoofd staat oprichter Rien van der Spek samen met zijn twee zoons Stefan en Robbert-Jan. Zij zijn inmiddels verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing en zullen te zijner tijd het bedrijf helemaal van hun vader overnemen. 

Stefan is in 2000 na zijn groenopleiding voor hoveniers in het bedrijf gestapt. Iets wat hij als vanzelfsprekend beschouwd. “Dat was een logische stap. Er is geen sprake van geweest dat ik iets anders zou gaan doen.” Het bedrijf is ook gegroeid met het oog op bedrijfsopvolging. “Zonder zicht op opvolging zou mijn vader het bedrijf niet zo hebben uitgebouwd”, aldus Robbert-Jan. Hij is in 2008 eveneens in het bedrijf van zijn vader begonnen na zijn studie grond, weg- en waterbouw. “Dat is meer het grove werk, dat ligt mij meer dan alle plantennamen leren.” Doordat ze beiden een andere studie hebben gedaan, nemen ze samen een brede kennis mee van alle voorkomende werkzaamheden in de buitenruimte.

“We willen goede prestaties  en projecten afleveren”

Kansen

M. van der Spek kan elke klus in de buitenruimte met eigen materiaal en mensen uitvoeren. Ook dat is gegroeid vanuit een bepaald inzicht: “We zagen kansen en die pakken we op”, aldus Stefan. “Waarom uitbesteden aan onderaannemers als we het zelf kunnen? We hebben hierdoor de planning veel meer zelf in de hand en kunnen flexibel inspelen op vragen van de klant”, legt Robbert-Jan uit. “De jongens die op een project bezig zijn, hebben veel eigen verantwoordelijkheid en denken mee met wensen van de klant, waardoor veel zaken direct ter plekke worden opgelost en uitgevoerd”, voegt Stefan toe. Deze werkwijze wordt gewaardeerd door de klanten. Robbert-Jan: “Ze hoeven niet eerst ons te bellen, maar kunnen direct met onze mensen daar overleggen.”

Kracht

Hun rolverdeling en de groei van het bedrijf is heel natuurlijk verlopen. Vooraf was er geen uitgedachte strategie. Robbert-Jan: “Ik zit voornamelijk op de grote aanlegprojecten, wat raakvlakken heeft met mijn opleiding, maar dit is niet bewust zo gestuurd.” Stefan is projectleider groenvoorziening en in zijn portefeuille zit het bestekwerk en het werk voor de gemeenten, zoals het wijkonderhoud in Rokkeveen in Zoetermeer. Daarnaast bewaakt hij de algemene planning. Hij stroomlijnt het gebruik van materiaal en de inzet van mensen. Zo zorgt hij dat de juiste medewerkers op de juiste plek aan het werk zijn. De kracht van de broers ligt onder andere in het inschatten van mensen en hun kwaliteiten om deze op de juiste plaats in te zetten. Zo kan elke medewerker zich ontplooien en wordt het beste resultaat bereikt.

Met de voeten in de klei

De beide broers staan met hun voeten in de klei.  Zij zijn overdag net zo vaak op de werkvloer te vinden als op kantoor. Robbert-Jan: “Buiten wordt het werk gedaan. Op kantoor zorgen we dat alles eromheen ook geregeld is.” Stefan vult aan: “Vanaf kantoor kunnen we niet alles aansturen. We moeten weten wat er gebeurt op locatie.” Ze werken net zo lief zelf mee. “Een nachtje op de zoutstrooiwagen is geen straf. Dat is leuk werk”, aldus Stefan. Als de heren wordt gevraagd naar hun hobby, beginnen ze gewoon weer over hun werk. Daar ligt hun passie en gedrevenheid. 

“Het bedrijf bestaat uit  meerdere takken waar we ieder  onze eigen rol in spelen”

Nooit ruzie

De samenwerking loopt soepel. De gemoedelijke sfeer onderling bevestigt dat. “Ruzie? Nooit! Dan kun je geen onderneming leiden samen”, aldus Stefan. “We zijn het niet altijd met elkaar eens,  maar uiteindelijk hebben we dezelfde visie en hetzelfde doel voor ogen. We zitten ook niet de  hele dag op elkaars lip.” Robbert-Jan: “We hebben allebei ons eigen pakket. Het bedrijf bestaat uit meerdere takken waar we ieder onze eigen rol in spelen. We hebben het daar dan met elkaar over  en dat werkt prettig.”

Trots

Wat betreft de toekomst willen de heren het bedrijf nog verder ontwikkelen. Stefan: “Groei is geen doel op zich. Eerst willen we nog beter worden in wat we nu al doen. Nog meer structuur aanbrengen, verder digitaliseren en professionaliseren. We willen gewoon goede prestaties en projecten afleveren waar we trots op kunnen zijn.” Robbert-Jan sluit af: “We zijn op de eerste plaats een familiebedrijf en winst maken is niet ons doel, want werken met een leuk en goed team en plezier hebben in ons werk is het belangrijkste.”

Bestel hier uw Jubileummagazine 40 jaar M. van der Spek

Aanhef *

Magazine

Ter gelegenheid van ons jubileum willen wij met dit magazine u kennis laten maken met ons bedrijf, onze medewerkers en onze klanten. U krijgt een kijkje in de keuken van M. van der Spek. Wij hopen dat u het magazine met veel plezier leest en dat wij u in de toekomst van dienst mogen zijn en blijven.

Wij staan garant voor ons werk:

Allround vakmanschap in de buitenruimte.
0172 - 58 30 50 contact